Badrum utan tätskikt

Som alltid så får renoveringar på Östäng ta tid. Vi gör ett badrum, i det som förut var vårt kontor, utan tätskikt där det mesta arbetet utförs av oss själva. Här kommer inte några försäkringar att täcka eventuella vattenskador men för oss känns dessa lösningar helt rätt. Lerklinade väggar med bröstpanel av pärlspont, brädgolv, duschkabin med tak, vägghängd toa och solvärme för att producera varmvatten sammankopplat med ackumulatortanken för vedpannan.

När man inte tar in hantverkare eller följer branschriktlinjer så tar det längre tid. Vi behöver leta information och kontakta de som kan och dessutom lära oss massa olika saker som vi inte har en susning om hur det ska göras. Vi tycker det är spännande och struntar i att det inte kommer vara helt klart på länge än.

Vi har tidigare skrivit flera inlägg om hur vi lerklinat våra väggar och det som hänt sedan sista inlägget från mars är att vi har haft Roger från Energicenter här. Vi har inte helt kunnat bestämma hur allt ska göras då vi behövt se var rör och annat hamnar. Vi hade bestämt att vi skulle ha en tekniktank i badrummet för att koppla in solvärmepaneler för varmvattenproduktion på taket. I mitt huvud var det en fyrkantig tank som vi enkelt skulle kunna bygga in men förmodligen hade Jonas en mer realistisk syn i sitt huvud. Ingen av oss kunde dock föreställa sig vad det var vi hade beställt. Tanken i mitt huvud var att vi skulle kunna ha förvaring både ovanför och vid sidan om tanken men sen kom Roger och planerna fick justeras.

Jonas kommer att skriva ett eget inlägg om denna tank och alla dess komponenter när han får lust. Jag nöjer mig med att berätta att denna tank värms upp av solpanelerna på taket.

Det vill säga, tanken värms upp av solen när solen skiner. Solvärmen har varit inkopplad sedan den 2:a november men solen har inte visat sig sedan dess. Inte helt sant, fyra timmar svag sol fick vi en eftermiddag under julen men det räckte inte.

Tekniktanken i blivande badrummet samarbetar också med ackumulatortanken i pannrummet så den tank som är varmast förser den andra med varmt vatten i omgångar. Det blir för stora värmeförluster om lite värmevatten cirkulerar hela tiden, så cirkulationen drar igång bara när det behövs.

Vi har köpt och monterat en duschkabin med tak. Eftersom vi inte har något tätskikt i badrummet så vill vi behålla vattnet inne i kabinen istället för att det sprids i rummet. Vi tror att vi kommer att spara en del varmvatten på att värmen inte heller försvinner ur kabinen när vi duschar.

Vi har också köpt ett badkar. Vi hittade ett begagnat på blocket som vi tyckte om. Det kan tyckas vansinnigt att ha ett badkar på ett trägolv men det kommer bara att användas av mig och jag behöver inte skvätta vatten omkring mig. Det lilla vattenstänk som trots allt kommer att bli går att torka upp. Det är trots allt trägolv som såpskurats under många, många år.

På den här väggen ska toan som ligger på golvet hänga. Det bestämde inte vi utan det avgörs av var vi kan dra avloppet. På andra sidan väggen finns en trappa upp till andra våning och bortom den finns nuvarande toalett från 80-talet.

De lerklinade väggarna har vi strukit med två lager rå linolja för att stärka ytan.

Nu ska vi bara bestämma kulört på äggoljetemperan och sen ska väggarna målas innan vi börjar montera allt. När helgerna är över ska vi börja dra avloppsledningar och sätta allt på plats och därefter ska Roger komma tillbaka och koppla in varmt och kallt vatten. Sen kommer badrummet att fungera och vi har nått 80% ungefär. Kanske kommer sedan säsongen emellan innan vi når 90%. Det går att använda badrummet även om tekniktanken inte är inbyggd…

När badrummet är klart ska gamla badrummet rivas vilket innebär att hallen och vardagsrummet måste göras om. Nuvarande tvättstugan ska byggas om till kallskafferi och förvaring och köket på övervåningen som vi påbörjade renoveringen av för länge sedan ska göras klart. Wwoofhuset ska få nytt värmesystem sammankopplat med husets, badrummet där ska göras om och kulvert till affären ska grävas ner så vi får vattenburen värme även där. Det är helt enkelt bara att ställa in sig på att det förmodligen aldrig blir klart – men varje del vi gör lär vi oss något av och vi gläds åt de framsteg vi trots allt gör.

4 kommentarer

  1. Marika

    Intressant! Jag är också inne på att lerklina badrum. Sambon är mer skeptisk, men nu har jag ert inlägg att visa honom som en del i min plan 😉 Tack för inspirationen 🙏😃👍

    • Ylva Lundin

      Bara du inte håller oss ansvariga sen… Vi har ju skrivit flera inlägg om hur vi lerklinat och hur vi tänkt med renoveringen och vi kommer även fortsätta skriva om detta. Tänker att vi på slutet gör en sammanställning där vi länkar till alla inlägg som handlar om detta så det blir lätt att hitta. Lycka till med ert badrum.

  2. Marika

    Haha, nä det är lugnt, ska inte skylla på er 😀 Vårt badrum har plastmatta från -78 utan tätskikt så vi är ändå rökta ur försäkringsbolagens synvinkel antar jag.
    Men stort tack för att ni delar med er av erfarenheter på er resa 🙏
    (Följer Johannes, Eld&Lera, så försöker läsa på och samla information innan jag ger mig på’t)
    //mvh Marika

  3. Kurt

    Skall den öppna spisen tas bort? Ersättas med något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑