Fruktodling4

Inte vinodling på kontinenten utan äppelodling på Kinnekulle.

Det var dags för den andra och sista dagen i Länsstyrelsens kurs ”Start på ekologisk fruktodling”. Kirsten Jensen, som är rådgivare på länstyrelsen, inledde med två timmar teori om sjukdomar och vilka bekämpningsmedel som ekologiska odlare får använda. Efter en god lunch på ramslöksoppa var det dags att försöka greppa Joacim Holgerssons odlingar. Enklaste vägen till hans bakgrund är nog den här artikeln i GP.

Joacim började 2009 och har idag 15 000 äppelträd. Det är några enstaka sorter som står för volymerna men han har drygt 100 sorter för skojs skull. Han ser en stor framtida marknad för ekologiska äpplen, med framför allt för ekologisk must och cider.

Fruktodling6

Här står Joacim i hatt och svarar på Påls frågor om sorter/bevattning/jordmån/ogräs/sorkfällor/beskärning/bladlöss/äpplesorter eller något annat. Han driver sin odling efter egna idéer och han är inte rädd för att experimentera. Hela processen har skett i dialog med Kirsten Jensen.

Fruktodling5

Kirsten (mitt i bilden) och Joacim är inte alltid överens om vilka metoder som fungerar bäst för ekologiska odling och det ger ett mervärde för kursdeltagarna.

Fruktodling7

Nyplantering på gång. Träden sätts i borrade hål med 1 meters mellanrum. Raderna har fyra meter mellan sig. Stolparna är av någon sorts kastanj. Stålvajrar håller träden på plats och bambukäppar hjälper till och stöttar.Bak på en liten vingårdstraktor sitter en sidofräs som håller jorden fri från ogräs vid plantorna. Den går ner 15-20 cm så den förstör alla ytliga rötter och tvingar träden att leva på de rötter sim går djupare. Fräsen stör dessutom sorkar som gärna äter alla rötter på ett äppleträd så att det dör.

Äppelträden sitter på grundstammar som ger små träd. De flesta sitter på B9- och några har Mm106 som rot.  B9 ger träd som är ca 35% och Mm 106 ger träd som är ca 65% av äppelsortens egen storlek om det skulle ha sin egen rot. När ett träd inte behöver växa till ett stort träd kan det vara generöst med frukt och många sorter ger frukt redan under planteringsåret.

Fruktodling9

Jag är inte helt säker, men jag tror att detta är Fanny, som har lastat drygt hälften av de träd hon skulle ta hem till Tjörn.

Joacim samordnar beställningar av äppelträd från Holland. Kirsten och Joacim har hittat en plantskola som är snabb, noggrann och har bra priser med de vill ha minst 25 stycken av en kombination av äpple och rot för att vilja ympa. De anställda kan ympa 2 000 träd per dag och mer än 90% av ymperna tar sig. Beställningarna levereras två och ett halvt år senare och priset är ca en femtiolapp per styck.

Vi har beställt två gånger. Om ett år är det dags att hämta den första beställningen, vad den nu består av. Tiden går och lappen med sorterna finns någonstans, oklart var. Det ska bli spännande att se vad vi får.