Byråkrati och annat

Denna vecka ska vi sälja vårt finaste bagglamm. Det känns väldigt bra att kunna skicka iväg något av djuren till betesmarker på någon annan gård. Han kommer att få en hel grupp fina tackor att betäcka. Det är dock inte bara att skicka iväg honom och ta emot pengar i näven så att säga. Idag sitter jag med pappersarbetet kring försäljningen trots att jag hellre skulle vara ute i solen.

Att vi säljer baggen ska rapporteras till Elitlamm som är en databas över avelsdjur. Där kan man se vem som är släkt med vem och vilka resultat alla lamm har fått om de är mönstrade. Här kan man också skriva ut härstamningsbevis som man ska skicka med lammen vid försäljning till livdjur. Att man har med sina djur i elitlamm ökar möjligheten att sälja lammen som livdjur. Skärmavbild 2016-09-06 kl. 07.49.28

Här skriver jag också ut härstamningsbeviset som ska skickas med. Skärmavbild 2016-09-06 kl. 07.52.31

Här kan man se vem som är mor och far samt ytterligare två släktled bakåt. På detta sätt undgås inavel. Man kan också se mönstringsresultaten. Är man en avelsnörd så tittar man noga på vad det är för färg, lockstorlek, täthet m.m. Då vet man precis vad man är ute efter och kan ägna mycket tid åt letande efter rätt bagge.

Två intyg ska skickas med när det gäller sjukdomar. Det ena är Maedi-Visna intyg. Det intygar att sjukdomen inte finns i vår besättning och att vi följer de regler som finns uppsatta för att vi inte ska ha fått in sjukdomen. Det andra är ett intyg på att vi inte har fotröta i besättningen.

På Jordbruksverkets hemsida ska man skriva ut ett transportdokument. Där ska både vi och köparen fylla i uppgifter om djurets individnummer, SE-nummer, köpare, transportörens namn, registreringsnummer, typ av fordon och transportörsnummer.

Därefter ska man som säljare fylla i att man har sålt djuret på jordbruksverkets sida och sedan ska köparen bekräfta köpet. Sedan kan man skriva ut fakturan och lämna över djuret till sin nya ägare. Sex dokument och två registreringar på Internet. P1170433

1 kommentar

  1. Christina

    Det lyder da faktisk meget betryggende – selvom du hellere ville være ude i solen! Styr på det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑