Hösten är här. Fåglarna flyttar söder ut och det börjar bli dags att sammanfatta årets odlingsår.p1170439I år har vi odlat 50 bäddar a fem kvadratmeter varav några med två skördar plus potatisland, grönkål och purjolök samt en yta utanför stängslet med försök till palsternacka, foderbetor och lök. Det är lika bra att erkänna med en gång. Vi tog i för mycket. Ytan utanför stängslet kom sig av att vi hade sättlök och palsternacksfrön över. Det kändes inte bra att bara slänga dem utan de åkte ner i marken på en yta som grisarna hade bökat. Under odlingssäsongen är det alltid mycket att göra. Framför allt behöver man rensa ogräs. Ytan utanför stängslet blev snabbt lite bortglömd och rätt som det var såg det ut som om där bara växte kvickrot. Vi tog tag i det ordentligt och rensade undan så lök och palsternacka kom fram men sedan blev ytan bortglömd igen och till slut var det lika bra att släppa fåren på ytan. Om det finns några lökar eller palsternackor där så får sorkarna ta dem. Sork har vi haft enorma mängder i år. Vi har fångat minst 15 i fällor men det är nog tyvärr bara en bråkdel av vad vi har i grönsakslandet. De äter upp vissa morötter, rödbetor och palsternackor men framför allt så gräver de gångar över allt. Nästa år ska vi bekämpa dem ännu mer. Förhoppningen finns att våra nya katter ska ha växt till sig så att de kan hjälpa till nästa år.

Kålen drabbades tidigt av kålmalsinvasion. Odlare vi haft kontakt med som odlat i över 20 år har aldrig varit med om en sådan invasion förut. Tydligen är nästan alla odlare drabbade. Vi hade hört talas om mal men aldrig sett dem så vi var inte på vår vakt när de kom. Näten kom på för sent och i början av säsongen var varenda kålblad perforerat. p1170451Kål är dock fantastiskt så när vi väl fått bukt med kålmalen så växte plantorna snabbt till sig igen. Vi har fått rejält med kålfjärilslarver också men genom att plocka larver varje dag har angreppen kunnat hållas i schack. Skadade blad går till fåren som blir glada över godsakerna. p1170476Grönkål är lättast att odla. Man skördar hela tiden nedifrån och kålen fortsätter att växa till. Förra året skördade vi ända in på nya året fram tills rådjuren hittade plantorna. I år står de innanför nätet så förhoppningsvis kan vi skörda grönkål ända fram till nästa odlingsäsong är igång. p1170477Det är häftigt att kunna gå ut och skörda grönkål även när snön ligger tjock. Finsmakarna påstår att kålen till och med smakar bättre när den varit frusen.

p1170445Brysselkål odlar vi bara till oss själva. p1170447Den tar väldigt lång tid på sig men förhoppningen är att den ska gå att skörda färsk till jul. p1170449Kålrötterna har blivit gigantiska. De är väldigt goda att äta både rostade i ugn och som råkost. Två bäddar odlar vi i år och nästa år kan vi nog utöka till tre. p1170459Broccoli odlar vi i tre bäddar. När huvudskottet mitt i plantan är skördad så växer en mängd sidoskott ut. Huvudskotten är de som säljs färska i affären medan det är sidoskotten du får om du köper fryst broccoli. Det är lättare att sälja huvudskott än sidoskott så de flesta sidoskotten hamnar i frysen. En del får gå i blom. Det visar sig att bina älskar broccoliblommor och eftersom de har svårt att hitta föda sent på säsongen så är broccoliplantorna välbesökta.

Sockerärtor har vi sått nya varje månad. p1170456De senast sådda är snart skördeklara medan de först sådda är helt nedvissnade.  Nästa år ska vi så med tre veckors mellanrum istället för fyra för att ha sockerärtor hela tiden. De är goda och lätta att sälja. Bönor av Haricot vert-typ har gått bra i år medan vaxbönorna har blivit uppätna av åkersniglar. Eller rättare sagt Haricot vert bönorna var svårt att få igång eftersom plantorna slaktades av åkersniglar och fick sås om – om och om igen. Men när de väl tog sig blev det bra skörd. Nästa år blir det sådd i brätten för utplantering. Kanske fungerar det bättre om man har så mycket åkersniglar som vi har. Vi har också odlat Borlottibönor och bondbönor. p1170469Borlottibönorna tar tid på sig så de är inte klara än. Förhoppningsvis hinner de mogna tillräckligt för att sedan kunna torkas och tröskas. Även störbönorna hade det kämpigt mot sniglarna. Det verkar som om alla ljusa sorter blir värst angripna. p1170465Vi hade en vision om klättrande störbönor i olika färger men bädden ser rätt sorglig ut även om de lila bönorna av sorten Blauhilde har fått fart till slut och förmodligen kommer att ge lite skörd. p1170467

Lök och purjolök har gått bra. Lätt att odla och skönt för den som har mycket att göra eftersom de inte behöver skördas en speciell dag eller ens en speciell vecka. p1170463De står sig helt enkelt bra i landet även om man glömmer bort dem.

Squashen blev också rätt svårt angripen av sniglar i början av säsongen men som alltid så får man mer squash än man kan hantera när den väl har tagit sig. Den behöver skördas när den är klar om den inte ska bli för stor. De flesta av våra squashar har varit för stora i år. p1170472

Vintersquash har vi fyra olika sorter. De är lite av favoritgrönsak eftersom de håller sig i rumstemperatur i flera månader. Gott som råkost, soppa eller stekta i ugn. p1170468Vi tänkte oss en portal med squash men har inte hållit efter den tillräckligt för att få rankorna att klättra hela vägen. Nu har de brett ut sig så man inte kan gå i närheten av bäddarna utan att trampa på plantor.

Morötter har gått bra. Vi har till och med skördat en bädd och sått om morötter i samma bädd. p1170474De är inte helt klara än men om vädret står sig så kommer vi att kunna få en andra skörd av morötter.

Sallat har varit hopplöst på grund av sniglarna. Endast plantor som fått petflaskor över sig de första veckorna har klarat sig. Vi har spanska skogssniglar men det är helt klart ett större bekymmer med åkersniglarna som är små och tar sig in överallt. Många salladshuvuden har blivit förstörda. Men vi har för första gången odlat isbergssallat och fått huvuden som knutit sig och inte varit förstörda av sniglar. p1170460Mycket utav sallaten har inte heller blivit skördad i tid utan har gått i blom. p1170473

I förgrunden syns årets stora besvikelse – gurkan Northern Pickling som är en mindre gurka för inläggning har liksom förra året blivit för besk för att ätas. Grisarna gillar dem men som människoföda fungerar den inte. Bäddarna är därför lite bortglömda och kvickroten håller på att ta över. Ett dåligt samvete som behöver tas om hand en dag snart. Vi har lärt oss massor även i år och blir förmodligen bättre och bättre på att odla. Nästa år utökar vi med 24 nya bäddar. Vi ska så mer rödbetor, morötter, broccoli och utöka med vitkål, blomkål och pak choi. Vi ska förså mer i brätten och bli duktigare på att täcka bäddarna. Så ser i alla fall ambitionen ut.