Lokal mat behöver lokala konsumenter

Det är mycket nyheter just nu kring matsituationen i världen. FN går ut och varnar för att världen står inför protester, upplopp och politiskt våld som en följd av att matpriserna stiger globalt. Vi står inför en aldrig tidigare matkris beroende på Covid, bränslepriser och Ukrainakriget meddelar FN. Våldsamheter och protester märks redan i Sri Lanka, Tunisien, Pakistan, Burkina Faso, Mali, Tchad och Peru. David Beasley på FN:s livsmedelsprogram hävdar, enligt The Guardian, att vi står inför ”helvetet på jorden” om inte åtgärder vidtas.

Det är skrämmande läsning som borde resultera i att vi i Sverige börjar fundera över vad vi ska göra för att snabbt öka vår egen matproduktion. Alla borde ta sig en allvarlig funderare över hur var och en i sin vardag och i sitt yrkesliv kan stötta och öka den inhemska produktionen, det gäller politiker, tjänstemän, företag och privatpersoner. Dels för att själva ta ansvar för vår produktion istället för att bjuda över på det andra länder producerar nu när all produktion i världen behövs men också för att öka vår egen säkerhet i händelse av att situationen blir riktigt allvarlig och leveranser uteblir.

I torsdags var jag på utlämning i REKO-ring Alingsås . Det var som alltid trevligt och de konsumenter som hittat dit var glada över att kunna köpa lokala produkter. REKO-ring Alingsås har över 7000 medlemmar och jag själv hade 14 kunder och då var jag en av de producenter som har flest. Jag lämnar dessutom ut kassar till våra prenumeranter på samma tid så min försäljning var helt ok. När jag pratade med övriga producenter pekar alla dock alla på samma sak. Försäljningen via REKO-ring minskar överallt.

Jag var med och startade REKO-ring Alingsås 2017 och verkade under flera år som administratör för gruppen tillsammans med ytterligare tre personer. Efter några år gick den uppgiften vidare till andra som har gjort ett fantastiskt jobb tills idag. Nu tycker de att det är dags att lämna över stafettpinnen. Då visar det sig att det är det svårt att hitta människor som tycker att uppgiften är tillräckligt viktig för att ta de ska ta över. Igår kom så meddelandet att det blir inte någon REKO-ring i Alingsås under juli månad!!! Då har vi sedan flera år tillbaka ökat ifrån att ha utlämning varannan vecka till att ha utlämning varje vecka eftersom grönsakerna blir skördeklara hela tiden.

I en tid av världsomspännande matkris i ett land där vi själva bara producerar hälften av maten vi äter är detta för mig obegripligt. Hur kan konsumtionen av lokalproducerade livsmedel minska i en sådan kontext? Hur kan människor känna sig trygga med att de kommer att få tag på livsmedel i höst? Hur kan det i en kommun som Alingsås med över 40 000 invånare inte finnas någon som vill ta över och driva REKO-ringen vidare?

Det här är inte en unik situation från Alingsås men det är den situation som jag känner till bäst och därför den jag kan beskriva. Nu har Alingsåsarna tur för den 2:a juli startar Nolbygårds Matmarknad där konsumenterna kan träffa producenter och handla lokala matvaror. Förhoppningsvis blir det en stor tillströmning av både konsumenter och producenter.

Kanske känns det som du som konsument inte kan påverka – men du är oerhört viktig. Många små lokala producenter behöver kanske just ditt inköp för att få det att gå ihop den här veckan. Använd den makt du har genom att placera dina matinköp där de gör nytta. Handlar du i de stora butikerna är det bara en liten del av dina pengar som når producenten. Staten, handeln och livsmedelsindustrin tar alla större del av kakan än den som producerar råvarorna. Bonden får endast 9 procent. Handlar du direkt av producenterna så går det mesta av dina pengar till den som gör din mat. Du kan vara en del av det som gör att en producent orkar fortsätta. Du är viktig.

Och alla i närheten av Alingsås är välkomna till Nolbygård på lördagar!

4 kommentarer

 1. Karin

  Tack för påminnelsen! För mig är det lätt att bli bekväm och bara handla på samma ställe. Men nu i sommar ska jag försöka få in vanan att åka förbi Nolbygård innan vi handlar resten av maten.

  • Ylva Lundin

   Du är så välkommen till Nolbygård 🙂
   Jag har dock full förståelse för att man blir bekväm i vardagen.

 2. Joe Ernedal

  Vad trist att läser men jag är inte förvånad. Största problem är just att facebook är en dålig platform att sälja mat direkt till konsument som jag har altid sagt. Det måste vara enklare för kunder att handla för dem att byt vanor, inte bökigare. Reko kommer dör helt inom några år tror jag, men det finns mycket potentiell på online händel/hemleverans/bonde-konsument cooperativ livsmedelsaffär i Sverige i framtiden.

  Det kan faktiskt vara bra om det dor, för att för många kan känner sig trygg att nånting förändrats i världen när en väldigt väldigt små del av kalorier kommer ifrån reko inköp. Vi som inte bor i betong-jungeln kan ser ekosystem som dör och jorden som dör framför våran ögen, men det känns som andra människor är antingen blinda, okunniga eller smärtan är för svår att bära. Det finns inget att göra föruttom att köra på med det vi vet är viktigt och ingen annan kommer att göra; du måste vara en masochist att vara en bonde och man måste vara redo att anpassa sig och förändras och hantera allt som livet och naturen kastar på oss. Massor kramar

  • Ylva Lundin

   Hej Joe! Jag missade din kommentar av någon anledning. Högsäsong du vet 🙂 Ja visst behöver vi vara lite masochistiskt lagd om man ska hålla på men det finns ju inget alternativ när man förstått sårbarheten i systemet så det är bara att köra på och glädjas åt det som man kan glädjas åt och anpassa sig till det som händer.

   Trevligt att höra ifrån dig Joe även om ämnet är tråkigt. Hoppas du hittat din plats i världen. Kram Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Östängs gård

Tema av Anders NorenUpp ↑